peppfotoreeks

Juryrapport Prix Madeleine Margot 2018

Het bestuur van de société Gavigniès heeft de Prix Madeleine Margot 2018 toegekend aan Peppie Wiersma. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van € 50.000 verbonden. Het bestuur herkent in Wiersma een uitmuntend musicus die als slagwerker haar sporen heeft verdiend in de hedendaagse muziek, de oude muziek en het symfonische repertoire. Peppie Wiersma was jarenlang paukenist van onder meer het Radio Kamer Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en slagwerker van het Asko Ensemble.

Notoir lastig en veeleisend componist György Ligeti zag haar als de ideale vertolker van zijn hels ingewikkelde slagwerkpartijen voor ensemble. Wiersma was daarnaast initiator en artistiek leider van een reeks succesvolle festivals die onder de naam De Nacht van Electra hebben plaatsgevonden op het Groninger platteland en is daarnaast medeoprichter van het collectief LUDWIG dat internationaal furore maakt.

Als artistiek leider van LUDWIG herijkt Peppie Wiersma de definitie van wat een orkest kan zijn. LUDWIG verbindt uitvoeringen van symfonisch en hedendaags repertoire op het hoogste niveau met onderzoek, het aansnijden van belangrijke actuele thema’s en het bereiken van nieuwe publieksgroepen.

Zij is de belichaming van de gelouterde musicus die fundamentele vragen blijft stellen over de eigen praktijk en sensitief is voor wat actueel en urgent is in de kunsten. Wiersma bezit het talent om uitzonderlijke musici samen te brengen en te inspireren om haar ideeën te realiseren. Zij verbindt en legt bijzondere verbanden bloot.

Het bestuur van de société Gavigniès vindt haar werk spannend en relevant en benadrukt met de Prix Madeleine Margot het belang van de rol die Peppie Wiersma in het muziekleven vervult.